Saturday, 11 August 2012

Top two Raya Advert

Sebenarnya notice iklan raya ni melalui facebook. Yang paling membuat hati rasa sedih (10 kali tengok 10 kali lah rasa nak nangis!!!) uhuk! uhuk! uhuk! Memang sangat terkesan di hati. Moral of the story : tidak semua orang bernasib baik. Dan mereka (dan mungkin aku juga!) yang bernasib baik pun akan sentiasa merasakan diri tidak/kurang bernasib baik. At the end of the day (sekurang-kurangnya bukan at the end of our life), kena ada rasa syukur..........kena ada rasa redha...... Pernah tak kita ada perasaan tak redha tapi nak jugak paksa diri supaya redha? sapa yang pernah mengalami perasaan macam ni............hmm......susah ooooooooo..........Lebih kurang macam pepatah Inggeris "we can always forgive but never forgets".



Lagi satu ni iklan Petronas yang juga sangat terbaekkkk!!!


Friday, 10 August 2012

Sesekali muhasabah diri

Masa ni cepat je berlalu.dahpun masuk hari ke 21 Ramadhan. Rasa macam tak sempat nak buat apa pun, tau-tau aje dah sampai penghujung bulan yang penuh kemuliaan ni. Masa ni adakalanya rasa lambat juga. Nak tahu bila? Haaaa,masa nak bersalin! Memang macam tak bergerak je jarum jam time tu, takpun masa nak tunggu gaji masuk ataupun masa tamat kerja. Confirm masa sangat lambat pada ketika-ketika yang macam tu!

Ada sekali tu 'ter'tengok siaran Tanyalah Ustazah. Tak kenal pun ustazah tu. Yang membuatkan sedikit terkesan adalah sebahagian kata-katanya.lebih kurang macam nilah katanya : kurangkah takwa seorang ibu menjaga anak-anaknya berbanding orang lelaki yang tidak pernah missed solat terawikh berjemaah di masjid??? Jawapannya tidak. Panjang juga ustazah tu buat rumusan tp sekurang-kurangnya beliau telah menyedarkan aku satu perkara. Iman dan taqwa tu bergantung pada setiap individu dalam amalannya.dan tiada siapa yang tahu apakah amalannya benar-benar diterima oleh Allah taala.

Bukan apa, sejak ada anak-anak ni.memang tiada kesempatan nak berterawikh di masjid@surau. Adakalanya rasa berdosa sangat. Adakalanya rasa kerdil sangat. Tapi banyak la kata-kata ustazah tu put some new perspectives to me.

Pernah tak kita tengking anak-anak ataupun abaikan mereka, kerana tergesa-gesa nak solat. Patut dipersoalkan balik adakah solat dalam keadaan tu akan diterima Allah taala. Pernahkah kita pergi ke jemputan kenduri tapi kita tetap nak berpuasa sunat. Mana yang lebih afdal? Adakah pahala puasa sunat itu diterima? Macam mana pula apabila ada tetamu di rumah, tetapi kita cepat-cepat ke masjid nak bersolat terawikh. Apabila tetamu rasa kecil hati (atau rasa tersilap hari menziarah teman!), agaknya berapa percent pahala solat terawikh yang tinggal ya. Begitu juga adakalanya kita ni sangat murah hati dengan kawan-kawan, suka nak menderma dan bersedeqah pada yang memerlukan. Tapi terlupa pada adik beradik dan saudara mara yang sepatutnya perlu didulukan.

Itulah, nak capai darjah keimanan yang tinggi bukannya mudah tapi tidak juga sukar. Aku? Perlahan-lahan mencari jatidiri. Perlahan tu adakalanya lebih baik supaya yang dicari, yang dijumpai, tetap kejap tersimpan dan tidak hilang. Kadang-kadang dalam kecepatan mengejar iman, kelupaan akan wujud dan ada intipati akan tercicir.

Apa-apa pun kena letak constant reminder : semuanya kerana Allah taala. Pakai baju kerana Allah taala. Kerja kerana Allah taala. Uruskan keluarga kerana Allah taala. Makan angin kerana Allah taala. Uishhhh.....kena selalu ingatkan diri sendiri.

Jauh lagi rupanya perjalanan aku ni!!!!!!

Wallahualam. Tabarakallah.

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, 8 August 2012

Citer blackberry dan hidupku yang tak tentu arah ni

Dah lama tak ber'blog. Tak sempat pun ya. Tak ada mood pun ya. Dan diantara celahan waktu, ada tugasan tertangguh sekian lama dan perlu disiapkan. Kerana tugasan yang sangat misteri itu, terpaksa juga mencari masa untuk online. Semasa sedang dalam pencarian dan misi misteri,terjumpa la satu blog ni menyebut boleh post blog thru phone. Ahahahh......gitula citernya sampai keluar satu entry 'testing'! :) lenkali I masukkan link blog tu as a kredit. Inilah I tengah menaip posting dengan jayanya kat handphone kesayanganku.
http://www.viruspadu.com/2011/03/lepas-dapat-pujian-terus-buat-tutorial.html

Citer pasal handphone, blackberry kesayanganku dah hidup balik. Lebih 200 gak bayar kos repair. Alhamdulillah. Cuma yg slacknya hpku dah mcm baru kuar hutan.retak sana sini.kamera tak boley pakai.itu takpe lagi,tp bila memory card langsung tak boleh read, aduhai.seksa la jugak bagi aku yang suka download ni.itu juga jadi penyebab aku tertarik dengan promosi digi sekarang. Pakej Iphone tu macam menarik kan? Malangnya aku dah jatuh cinta dgn blackberry,jadi kalo boleh dan ada rezeki nak beli blackberry la jugak.Sangat-sangat berterima kasih pada sahabat yang hadiahkan blackberry ni pada aku. Walaupun melalui research yang aku buat kat tenet ni, RIM sedang mengalami zaman kejatuhan tp aku tetap rasa blackberry ni sangat bagus.

Sebut pasal bagusnya digi pulak, pakej dia yang tengah promo sekarang sangat la affordable dan ada installment plan.bagi golongan marhain macam aku ni, I likkkkeEeee okeh. Iphone@Samsung? I'm not so much into touch screen. Another credit to Digi+Blackberry sebab ada plan unlimited but prepaid.that is what I'm subscribe to right now. 25 hinggit je monthly pastu boley berinternet,fb,twitter 24/7. Ha, provider lain mana ada plan macam ni yang sangat2 affordable. Jadi kawan-kawan, marilah pakai Digi.ehheheheh.
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Tuesday, 7 August 2012

Testing

Kadang-kadang terlupa
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Thursday, 21 June 2012

My Twin Story Part II

Nak sambung skit jer lagi citer hari tu. Owh, gambar sebelah ni hiasan saja. credit to Les Copaque. eheheh.....by the way, ini citer twin saya si Faris dan si Firas. Alhamdulillah my twin lahir pada 24 April 2012. Si abang 11.30 pagi dan adik pulak 11.32 pagi. I'm just into 31 weeks of pregnancy dan bolehla dikatakan they r born at exactly 7 months of age because my expected due date is on 24th. June 2012. Pengalaman dalam operating theatre tu is quite a blurry image!!!ahahahaaaa..........ramai tul dalam tu. too many to differentiate sapa nurse sapa doktor. Everybody seems to be too busy with their own task. Aku? Masa nilah lupa suma ayat2 dan doa2 yang sepatutnya. bercelaru betul. I can't remember the doctor name (the one who belah perut saya ler). He is an Indian man ....hmm...young and handsome too!!!! alalalalaal...............agaknya sebab tu lupa suma doa kot.....

Bila doktor seluk dalam perut nak kuarkan baby, tak rasa sakit pun. Cuma ada 'rasa' la. Rasa ditekan-tekan. Rasa ada bendasing la dalam perut. Yang sedihnya dengar doktor cakap both are boys tapi diaorang terus bawak lari twin. From what I heard, one of them says that the baby still in its placenta? ye ke placenta? ntah la. langsung tak dapat tengok babies. dan kemudian lepas kena warm up sejam lebih (dan itupun masih menggigil lagi), aku dah disorong balik masuk ke wad. This time they put me at level 6 (yesterday kat level 5) so new bed new wad. takpela, tak kisah. Disaat-saat sakit cam ni, mana la ada masa nak bermesra dengan roomate satu wad kan? One hour after dok kat wad tu, the pain is quite unbearable. sakit wooooo, sampai nangih la jugak. bila mintak painkiller,the nurses asyik cakap kejap lagi la, tak boleh......kena tunggu doktor dulu .....blablablablablabla...... tensen. tensen.

Ada sorang nurse ni tak bagi i gerak-gerak. Ada nurse yang lain pulak suruh cepat gerak. Apakah????Anyhow, nak beralih pun painful.memang tak cukup ilmu la pasal c-sect ni. So the day goes by macam tu lah. Dah le babies kat NICU, roomate kat wad tu suma ada baby kat sebelah diaorg tawww.........sadis sungguh.

Berpeluang tengok baby esoknya. Sib baik dah kurang rasa sakit. Ada sorang young doctor ni suh I jalan pegi NICU! jalan???? tolongla kot ya pun. luckily dah tengah hari sikit ada senior doctor datang to check on me.dan this doctor suruh my hubby ambik wheelchair untuk bawak I pegi NICU. Memangla NICU kat level 1 aje tapi quite a journey gak la nak jalan dari lift ke wad NICU tu. perasan memang sangat berdebar-debar. First time nak jumpa twin kan. I thought I'm strong enough to brace it tapi rupanya fragile jugak aku ni. Tengok abang dulu kat ventilator. Airmata toksah cakapla, laju je. Jenuh tahan tapi air mata tu yang tak mo nak berhenti, nak buat macam mana. Abang walaupun born 1.57kg tapi memang sangat kecik. dan all those wires yang berselirat tu yang buat hati jadi sedih. Adik walaupun 900gm tapi lebih stabil berbanding dengan abang. Pernafasan adik pun stabil sebab tu dia dah boleh duduk dalam incubator. Abang bernafas sangat laju sampai jadi takut tengok dada dia. Few days after that, through x-ray, doctor find out ada udara stuck dalam paru-paru dia. so the doctor do a minor surgery untuk tebuk kat dada tu, masukkan tiub supaya udara dapat dikeluarkan.

On Friday 27 april, i was discharged. And the days onward is busy with daily visits to the hospital. Abang dengan breathing problem, adik quite ok cuma perutnya kembung.

Gitula citer twin saya. Yang abang was discharged on 18th. May 2012 with weight 1.8kg. On his first appointment that is 8 June, didapati beratnya turun ke 1.74kg. Immediately kena masuk wad balik. This time bukan NICU la sebab abang breastfeed dengan mama. Jadi both of us kena masuk wad paediatric. Seminggu la jugak dok hospital. Alhamdulillah abang got discharged on 15th. June with weight 1.88kg. Adik still belum keluar tapi berat dah reaching 1.7kg so can't wait for adik balik rumah.

:) Inilah rupa abang dalam wad hari tu.


Dan yang ini pulak adik, ketika first time belajar breastfeed dengan mama

Monday, 28 May 2012

Handphone kesayangan ku

Rasanya baru sangat pakai handphone ni. Hadiah daripada sorang teman (dan harapnya dia takkan discover I punya blog nih!). Taklah BFF sangat but I've known him since study kat UiTM. Close friend la jugak those time and still friends sampai sekarang. And he surprised me with the gift : blackberry! Kisahnya handphoneku hilang semasa di klinik. Tengah drip plak tu. Few months jugakla terkapar-kapar takde hp. Dah le mabuk teruk time preggy so I don't bother so much pasal hp takde. ......dan agaknya my friend ni nak kasi hadiah untuk baby, dapat tahu pulak hp I hilang. so dia bg present hp. sangat2 terharu sampai menitis air mata la jugak time baru dapat.

Kelmarin..........!!!! Tragedi yang sangat sadis. Sekali lagi kuar air mata. Sebelum ni tak pernah pun nangis pasal handphone tau. wp rosak ker....hilang ker....jatuh kerr....kena curik kerr.....etc...etc.... Memang tak pernah rasa tak kind of attachment. Tapi bila first time dpt handphone as a GIFT and from someone whom I respect so much, aduhai.........nie ler kali kedua nangis pasal handphone.

Marissa main minyak telon+handphone = ada lar mcm aquarium handphone tu!!!!!!!!!!!! terkebil-kebil marissa tengok mama dia nangis beria. First two days after that tragedy, my blackberry still ok wp skrin nampak minyak bertakung tu. tapi today its gone forever........ingat nak hantar repair tp boleh ke? nantilah cuba dulu.

So how? kena kumpul duit la ni sebab kalau boleh nak replace with the same model jugak. boleh gitu........aaaaaaaaaaaaaaaaaaa sedey......sedey.....................

Thursday, 17 May 2012

Twin pics

My twin is born on 24th. April 2012 and this photo was taken a day after.

Monday, 14 May 2012

My Twin Story

My fourth pregnancy comes with a bundle of surprises here and there. It happened unexpectedly and my first visit to the gynae is only after 10weeks of pregnancy and that first ultrasound already shows two babies in my womb!!!! Sangat-sangat tak percaya hinggakan doktor scan few times to show me the 'prove' . ahahaha
And all along, same as previous pregnancies....my morning sickness are high above the hills! sangat seksa........dan kerja pun sangat banyak kat office. uhuhuhuhuuuu.............agaknya kalo tadah airmata boleh simpan satu perigi kot. Even towards my 7 months pun, still I can't take soooo many food....all kind of noodle : tak suka, bihun (which is my fav) : sangat tak suka, satay: (pun my fav) : tak lalu , chicken chop: tak sedap! ada lar sekali dua try makan (kalo tak preggy, hari2 pun i boley makan chicken chop!). ahaks!

I was in my 30 weeks (its 23rd April 2012 to be exact) when I went fo rmy first check-up at University Malaya Medical Centre (Pusat Perubatan Universiti Malaya). Pakai baju proper untuk pegi kerja (sebab tak ambil cuti pun) dan pregnant kali ni tak shopping pun kasut baru. Belasah jer pakai the one and only heel yang I ada. Bila kaki size 9, susah nak cari kasut (bukan takde tp mahal ya amat). Tular kasut clark yang sangat berjasa pada ku. Opss...sambung citer lagi, setelah lamaaaaaaaaaaaa tunggu que, at last nombor pun dipanggil. Doktor tu sangat bagus (and she's still young and might be younger than me.hmmmmm........). Aku dah nak reaching 40 nie........aduyaiiiii........
Berbalik pada topik asal, the doctor flip through my previous records, previous scans.......dan kali ni I dah tak boleh lari. kena gak buat pap smear. the last time I did was when I pregnantkan kamelia. It was a terrible and bad experience (maleh citer kat sini) and the beauty is, I did it also at PPUM (masa building lama yang sangat buruk itewwww) kih kih kih.
Lepas settle pap smear (pengalaman kali ni, ok pulak. maybe because the doctor very lembut and very sweet gitu). tak sakit pun this time. Lepas tu.....doktor tu membebel sebab patutnya since early lagi I dah patut datang PPUM. According to the doctor because its a twin dan kongsi satu uri which meant more critical and complicated rather than they have their own placenta. Manalah ku tahu. selama ni ingatkan normal dan okay aje. Dan mungkin juga my focus lebih pada alahan yang sangat teruk itewww. I never think anything else though. Bila tahu twin pun, suma orang happy for me dan the attention is more like sama gender ke? sama muka ke? eeeeee.......bestnya twin.............(over tak story ni????!!!!). tak pernah pun nak fikirkan pasal masalah 'dalaman' dan perkembangan twin dlm perut ni. Bila doktor tengok lama kat my last ultrasound result (which was also done last 2 weeks at PPUM), I still tak rasa apa-apa pun. Doktor kata ada discrepancies pada size twins. The one is smaller than the other and it is critical because they shared the same placenta. Masa ni baru start risau sikit-sikit and I was alone. My hubby busy dengan laptop dia kat luar tu. The doctor call-up several people (i assume several of them are more senior doctors and specialist). and she even pegi jumpa sapa ntah to discuss my case. After almost 30minutes waiting time, she said 'You have to be admitted today'............alalalala...........terus I blank.
Apa pun tak ready. Barang baby baru nak pegi beli this coming weekend. Beg baby kerrr...beg mama ker....suma tak prepare pun lagi. Huwaaaaaaaaaaa.....................so disastrous...........panic.............mixed feeling sungguh. My other half pun sama walaupun muka dia memang sentiasa cam takde perasaan tu. hehehehe.....

Dah ler lapar, tak makan apa pun. Breakfast before pegi spital pun cuma sekeping roti canai kosong. By the time admitted, jam dah kul 3 petang. Several nurses come and go, sorang pasang CTG, sorang check temperature etc...etc.......... dan dua tiga orang nurse tu tanya, u operate esok ya? kena puasa ni!.......hah! dalam sejarah hidup tak pernah pun masuk dewan bedah okey. dan nak puasa macam mana ni? puasa makan ker? puasa minum ker? dari pagi tak makan...............sangat-sangat laparrrrrrr.............. dan I pun tak sure pasal operate tu. Jadi ke tak jadi kerrrrrr? Because I was left alone kat wad after that. Later dah dekat kul 5 kot, nurse datang bawa pegi tempat scan. This one is the important one, to confirm balik apa yang doktor tadi detect. Owh ya, later from my reading, when sizes of the twin is so different, it is called Transfusion Syndrome. Jumpa kat majalah PA&MA Oktober tahun 2003. bagus artikel dalam tu. Kali ni the ultrasound is done by a specialist. Lama jugak dia belek sana-sini and she's the one yang say to me 'you kena operate esok juga'.........lebih kurang cam tu la dia cakap. masa ni memang dah sangat risau.........
Masuk wad balik, menung ajer la. My hubby kul 3 tadi terus balik nak settle apa yang patut dan sampai sekarang tak la sampai2 lagi. Sib baik around 6.30pm mcm tu, the nurse delivered dinner. kerana sangat lapar, memang makan sampai licin. The other nurse dah pesan, kul 12 midnite u kena start puasa. makan tak boleh. minum tak boleh. Dalam pada tu, ada doktor datang bagi injection Dexa untuk kuatkan paru-paru baby. owh......ianya sangat menyakitkan! The doctor said that I'll be given Dexa injection two times.....alalalalaaaaaa.............bila yg 1st time tu sakit sangat, ngeri nak tunggu another injection. I got the 2nd injection at around 4 a.m.! and this time the nurse is a bit 'kasar'.........eeeeeeeeeeeee............sabo jer la.

panjang pulak citer ni. later la sambung.

Cinta Tak Harus Memiliki

Monday, 7 May 2012

A whirlwind situation

My laptop was almost in the state of 'gone forever'.......so sad. And that's one main reason why I stop blogging and there are also so many other reasons as well. My health.....my life.........and people around me...... hmmmmm. The stress of life juz got into me somehow and whenever I feel like writing, the only story that comes into mind is either a sad story or a troublesome story. huh..... pathetic it may sound! in the end i resort to facebook to fill-up my 'social-cyber' life. ahahaha.... . facebook also have a different story. isn't facebook meant for 'social' networking......NOT official networking????
 I'm the one who doesn't mind accepting anybody who requested to be enlisted 'fb friends' but in a moment-of-truth, among those are my bosses (immediate, big bosses......the one at the top!!!!). ish! ish! ish! just few weeks ago I 'rejected' one of the boss...bahaya weh! I tengah layan blog pasal jamu-dlm-pantang pun, boleh 'ter' appear kat wall dia. and he mention it to a colleague of mine. tq la kawan sebab bagitahu, terus I delete boss kita sorang tu. malu wei!!!! i use fb to fill-up my social life, and I don't want certain 'serious' people start to form any perception towards me and afterward might jeopardize my work performance (ye ke? ntah. selama ni tak pernah kisah pon...kui kui kui).
Today already my 14 days of confinement, done pumping session for my babies and hopefully manage to wake-up around 3-4 a.m. for another round of pumping. Should get a good nite sleep now. Bismikallahummaahyawaamuuut.............

So true!!!! (speaking of myself...)




Before you judge my life, my past or my
character... Walk in my shoes, walk the path
I have traveled, live my sorrow, my doubts,
my fear, my pain and my laughter..
Remember, everyone has a story. When
you've lived my life then you can judge me.



Productivity Tips Found at Pinterest

50 Productivity Tips to Boost Your Brainpower (#Infographic)
Infographic brought to you by Wrike

Koleksi Novel Saya

  • 5 Tahun 5 Bulan - Hlovate
  • Air Mata Kasih - Norhayati Berahim
  • Aku Milikmu - Aleya Anessa
  • Bayangan Rindu - Anis Ayuni
  • Bicara Hati - Damya Hanna

Wanna follow me, I'll follow u back then

Follow by Email

Novel collection

Novel collection

Artphoto

Artphoto