Wednesday, 28 April 2010

Bahagia ke?

Still reading Rooftop Rant from Hlovate. Actually second time reading sebab masa baru beli ari tu, memang speed reading tak sabar nak tahu ending! Kira this time around baru baca untuk menghayati la kot. ceh. baik baca kitab ye tak tapi nak buat macam mana. Me suka dengan buku-buku Hlovate cuma kalau kisah budak-budak sekolah tu, memang slow skit lar nak digest. Maklum saja dah lama tinggal zaman tu dan tak pernah pulak merasa dok sekolah berasrama.



Rooftop Rant for me is not an easy reading or ‘free n easy’ reading but for sure a very good reading indeed. Suka sangat dengan character Jade dan Trisy. I believed individu macam diaorang memang wujud atas muka bumi Allah s.w.t. yang luas ni. I hope to be like Jade, forever ambitious and always desire to venture into adventure. ahaks. Macam character Trisy pulak, I adore how she see things in her own perspectives. And I adore the way she transform yang kalo nak guna skala likert tu , she managed to change from scale 1 and jump to scale 5. I don’t see myself macam tu but in a way I hope I can be like that. Kesimpulannya novel Rooftop Rant ni someway and somehow inspired me and tickled my un-optimized brain. Huh!


To change is very subjective and to accept and manage change dah citer lain pulak. Sebab tu kalau masuk line training, macam-macam course boleh jumpa yang related pada CHANGE semata. Ada pulak tu tiga hari kursus semata-mata citer pasal Manage Change.


Nak citer benda lain la. Apa definisi bahagia? Teringat pada seorang sahabat. Seorang individu pastinya. Selepas sepuluh tahun kahwin tapi tak boleh jugak nak define bahagia. Bila ditanya, kenapa ’stay on’? Dia pun terdiam lama nak bagi jawapan. Jawapan yang diberi selepas itupun seolah jawapan escapism. erk. Kerana anak-anak. Kerana parents kedua-dua belah pihak. Kerana nak jaga ’imej’ depan sedara-mara kawan-kawan. Kerana rasa tanggungjawab. Sajalah terfikir sendiri, bahagiakah sebuah perkahwinan atas dasar tanggungjawab semata. Dan sendiri juga memikir, apabila si A memilih jalan yang lain, si B pula minat pada jalan yang lain, walaupun kononnya menuju arah yang sama tapi seorang pun tak berusaha dan berbincang untuk memilih jalan yang sama, jalan yang terbaik, maka akan pasti kah mereka akan bertemu di destinasi yang sama. Bagaimana pulak dengan senario yang mana sorang je yang tunjuk inisiatif untuk berusaha. Usahalah berlipat ganda sekalipun tapi yang seorang lagi tak pun tunjuk effort langsung-langsung. zero. null. void. Kalau begini , bagaimana akhirnya ya?

Productivity Tips Found at Pinterest

50 Productivity Tips to Boost Your Brainpower (#Infographic)
Infographic brought to you by Wrike

Koleksi Novel Saya

  • 5 Tahun 5 Bulan - Hlovate
  • Air Mata Kasih - Norhayati Berahim
  • Aku Milikmu - Aleya Anessa
  • Bayangan Rindu - Anis Ayuni
  • Bicara Hati - Damya Hanna

Wanna follow me, I'll follow u back then

Follow by Email

Novel collection

Novel collection

Artphoto

Artphoto