Monday, 27 December 2010

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri

Petang ahad 26.12.2010 dapat panggilan dari Adi. Asalnya happy sebab dah lama tak dengar berita kawan-kawan di Kuching. At the same time wonder jugak sebab dah lama tak borak thru phone dengan adi. Rupanya ada berita buruk. A really sad news indeed. Anak abang Zamros yang bongsu dan sepupunya lemas semasa mandi pool di Damai beach. The cousin meninggal on the way ke hospital. Masa Adi call tu, anak abg Zamros masih coma. Rasa gugur jantung masa dengar. Next morning, dpt sms, arwah telah meninggalkan kita semua. Ikut hati rasa macam nak terbang jer pegi Kuching. Al-fatihah untuk kedua-dua arwah. Semoga abg Zamros, kak Fauziah dan dua orang lagi kakak arwah tabahkan hati, kuatkan semangat. Most of our friends were there and ramai yang ada around that swimming pool. But things just happened. Takdir Allah s.w.t tiada siapa dapat menduga. (Ni gambar lama tahun 2007 family day. Arwah yg pakai baju kuning)


Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri

Monday, 11 October 2010

Kenangan Lebaran 2010

Kisah raya pertama di Kuala Kangsar. Biasanya lepas solat Aidilfitri, kami sekeluarga akan berkumpul kat hall untuk sesi minta maaf sesama family. Tapi kali ni sebab nain dah set nak ambik gambar kat masjid, lepas semua dah bersiap .... makan....etc, terus bertolak ke Masjid Ubudiah. Sementara nak set-up camera segala, time tu la baru nak bersalam-salaman. Mood pun takde. ehehehe..... kalo tak memang asyik rasa sebak jer tiap kali nak minta maaf. maklum la mana ada manusia yang tak pernah buat silap apatah lagi dengan mak abah dan adik beradik. Tak sah la dalam kehidupan ni kalo takde bergaduh adik beradik. Dan macam tak normal lar pulak kalo sepanjang hidup ni sentiasa setuju aje dengan mak dan abah. Ha! kalo ada benda yang tak sependapat tu dengan mak abah, jadik memang patut sangat la minta maaf. Walau tiap kali jumpa pun ada minta maaf dan bersalam tapi tak sama 'moment' semasa hari raya ...apatah lagi first day raya. :) Selagi hayat di kandung badan............

Sunday, 10 October 2010

My three little angels

Marsya, Farhan dan Marissa. My three cute stooges...with all kind of ticks and tricks. Kids are like that. Penawar jiwa dan raga. walaupun kadang-kadang tengah bad mood atau rasa macam nak telan suma benda depan mata, tp bila depan diaorg terpaksa la jugak senyum.

Friday, 8 October 2010

Gambar je yang ada

Dah makin malas a.k.a. takde masa a.k.a lembab skit nak menulih. tp tengah seronok nak masukkan gambar.....



Tadaaaa.........nilah new addition to Muzaffar's family! Marissa Qaisara. Born on 2nd. July 2010. Kisah kelahiran banyak yang tak best dari yang best jadik maleh nak ingat.....hahahaha...........sakit oooooo.
Pastu sebulan turun naik klinik ngan hospital sebab prolong jaundice. Kakak dengan abang tak pernah la sampai macam ni punya kes. Sehingga la sekarang still ada appointment ngan paed untuk confirm punca kena kuning.

Lepas raya terus masuk kerja. Office pulak macam-macam paradigma ada. Slow la skit nak warm up dan nak adjust life. Dan paling penting nak adjust time bila nak express susu ibu yang fresh ni. eheheheee......


Nice Raya Pictures


Gambar-gambar sekitar raya yang lepas. Lia yang paling seronok sebab dapat tiga pasang baju kurung baru siap match dengan tudung! Aku jugak yang kali ni ketinggalan takde baju raya. tapi dapat baby raya.....muahahahaha......


Bila rakyat dah bertambah......suma benda lain pun bertambah jugak.....hailoooh......kali ni dah masuk kerja....kerja pun makin bertambah rasanya.
Hmm...........

Tuesday, 4 May 2010

M.E.N.C.I.

Mula-mula sebenarnya kecik hati. lepas tu mula rasa sakit hati. Sekarang ni dah mula rasa m.e.n.c.i.


Tapi teringat jugak pada excerpt dari website Harun Yahya:

But because of their breaking of their covenant, We have cursed them and made their hearts hard. They distort the true meaning of words and have forgotten a good portion of what they were reminded of. You will never cease to come upon some act of treachery on their part, except for a few of them. Yet pardon them, and overlook. Allah loves good-doers.(Surat Al-Ma’ida, 13)

Wednesday, 28 April 2010

Bahagia ke?

Still reading Rooftop Rant from Hlovate. Actually second time reading sebab masa baru beli ari tu, memang speed reading tak sabar nak tahu ending! Kira this time around baru baca untuk menghayati la kot. ceh. baik baca kitab ye tak tapi nak buat macam mana. Me suka dengan buku-buku Hlovate cuma kalau kisah budak-budak sekolah tu, memang slow skit lar nak digest. Maklum saja dah lama tinggal zaman tu dan tak pernah pulak merasa dok sekolah berasrama.



Rooftop Rant for me is not an easy reading or ‘free n easy’ reading but for sure a very good reading indeed. Suka sangat dengan character Jade dan Trisy. I believed individu macam diaorang memang wujud atas muka bumi Allah s.w.t. yang luas ni. I hope to be like Jade, forever ambitious and always desire to venture into adventure. ahaks. Macam character Trisy pulak, I adore how she see things in her own perspectives. And I adore the way she transform yang kalo nak guna skala likert tu , she managed to change from scale 1 and jump to scale 5. I don’t see myself macam tu but in a way I hope I can be like that. Kesimpulannya novel Rooftop Rant ni someway and somehow inspired me and tickled my un-optimized brain. Huh!


To change is very subjective and to accept and manage change dah citer lain pulak. Sebab tu kalau masuk line training, macam-macam course boleh jumpa yang related pada CHANGE semata. Ada pulak tu tiga hari kursus semata-mata citer pasal Manage Change.


Nak citer benda lain la. Apa definisi bahagia? Teringat pada seorang sahabat. Seorang individu pastinya. Selepas sepuluh tahun kahwin tapi tak boleh jugak nak define bahagia. Bila ditanya, kenapa ’stay on’? Dia pun terdiam lama nak bagi jawapan. Jawapan yang diberi selepas itupun seolah jawapan escapism. erk. Kerana anak-anak. Kerana parents kedua-dua belah pihak. Kerana nak jaga ’imej’ depan sedara-mara kawan-kawan. Kerana rasa tanggungjawab. Sajalah terfikir sendiri, bahagiakah sebuah perkahwinan atas dasar tanggungjawab semata. Dan sendiri juga memikir, apabila si A memilih jalan yang lain, si B pula minat pada jalan yang lain, walaupun kononnya menuju arah yang sama tapi seorang pun tak berusaha dan berbincang untuk memilih jalan yang sama, jalan yang terbaik, maka akan pasti kah mereka akan bertemu di destinasi yang sama. Bagaimana pulak dengan senario yang mana sorang je yang tunjuk inisiatif untuk berusaha. Usahalah berlipat ganda sekalipun tapi yang seorang lagi tak pun tunjuk effort langsung-langsung. zero. null. void. Kalau begini , bagaimana akhirnya ya?

Tuesday, 30 March 2010

Suatu ketika dulu


Teringat masa baru dapat lesen L dulu...wayyyyyyyy back masa baru cukup umur nak dpt lesen.yelar, sib baik zaman tu belum wujud lesen 'P' tuh. hahaahh......
Masa tu ngan Jun, turun pekan kuale. And it was Maghrib time...remang-remang senja gitu. Entah mana silapnya atau memang dah takdir, kat corner maut bukit kerajaan tu keter toyota abah masuk longkang. Sikit jer lagi keter nak terbalik...kiranya almost 90 degree kot kalo nak diukur guna jangka sudut (erk...betul ker term jangka sudut nie....). tp memang salah sendiri pun sebb nak tukar channel radio at the same time nak melibas kat corner!!!! Nama pun kemalangan dan dah tentu-tentu bukan kita yang merancang. Macam baru-baru ni, sorang rakan keluar time lunch. Rasanya baru je lima minit dia keluar ofis, tetiba muncul dengan linangan airmata. Ingatkan something happen back home ker....anak-anak punya hal ker....rupanya member ni terlanggar tiang. Kita pun tumpang sedih bila dia tengah bersedih. Sepuluh orang tanya 'kenapa?'....sepuluh kali jugaklar airmata dia mengalir.

Tetapi ada juga kenal sorang hamba Allah ni. nak kata kerap tu tak lar tp dah beberapa kali jugak terlibat dalam kemalangan. Yang tak berapa best tu setiap kali itu jugakla tak pernah nak step back and muhasabbah. Setiap kali jugalah orang lain yang salah, jalan yang salah, cuaca yang salah etc...etc... Memang kita takkan faham bagaimana cara sesetengah orang berfikir kan?!

Thursday, 18 March 2010

Tak Mungkin Kerana Sayang


Setiba di persimpangan,
Langkah kita tak lagi sehaluan
Bermula di saat itu
Tidak senada irama dan lagu
Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti
Kau telah jauh, jauh dariku
Tiada ruang di hati buatmu
Namun harusku akui
Ada ketika di minda kau menjelma kembali
Sekali sekala ada
Ada rindu yang datang tiba-tiba
Tak mungkin kerana sayang
Cuma terganggu oleh perasaan
Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti
Kau telah jauh, jauh dariku
Tiada ruang di hati buatmu
Namun harusku akui
Ada ketika di minda kau menjelma kembali …
Begitu hidup ini
Tiada yang abadi
Yang patah tumbuh
Yang hilang berganti
Kau telah jauh, jauh dariku
Tiada ruang di hati buatmu
Namun harusku akui
Ada ketika di minda kau menjelma kembali …
Tak mungkin kerana sayang
Hanya kadang kala aku terkenang..

Productivity Tips Found at Pinterest

50 Productivity Tips to Boost Your Brainpower (#Infographic)
Infographic brought to you by Wrike

Koleksi Novel Saya

  • 5 Tahun 5 Bulan - Hlovate
  • Air Mata Kasih - Norhayati Berahim
  • Aku Milikmu - Aleya Anessa
  • Bayangan Rindu - Anis Ayuni
  • Bicara Hati - Damya Hanna

Wanna follow me, I'll follow u back then

Follow by Email

Novel collection

Novel collection

Artphoto

Artphoto