Thursday, 21 June 2012

My Twin Story Part II

Nak sambung skit jer lagi citer hari tu. Owh, gambar sebelah ni hiasan saja. credit to Les Copaque. eheheh.....by the way, ini citer twin saya si Faris dan si Firas. Alhamdulillah my twin lahir pada 24 April 2012. Si abang 11.30 pagi dan adik pulak 11.32 pagi. I'm just into 31 weeks of pregnancy dan bolehla dikatakan they r born at exactly 7 months of age because my expected due date is on 24th. June 2012. Pengalaman dalam operating theatre tu is quite a blurry image!!!ahahahaaaa..........ramai tul dalam tu. too many to differentiate sapa nurse sapa doktor. Everybody seems to be too busy with their own task. Aku? Masa nilah lupa suma ayat2 dan doa2 yang sepatutnya. bercelaru betul. I can't remember the doctor name (the one who belah perut saya ler). He is an Indian man ....hmm...young and handsome too!!!! alalalalaal...............agaknya sebab tu lupa suma doa kot.....

Bila doktor seluk dalam perut nak kuarkan baby, tak rasa sakit pun. Cuma ada 'rasa' la. Rasa ditekan-tekan. Rasa ada bendasing la dalam perut. Yang sedihnya dengar doktor cakap both are boys tapi diaorang terus bawak lari twin. From what I heard, one of them says that the baby still in its placenta? ye ke placenta? ntah la. langsung tak dapat tengok babies. dan kemudian lepas kena warm up sejam lebih (dan itupun masih menggigil lagi), aku dah disorong balik masuk ke wad. This time they put me at level 6 (yesterday kat level 5) so new bed new wad. takpela, tak kisah. Disaat-saat sakit cam ni, mana la ada masa nak bermesra dengan roomate satu wad kan? One hour after dok kat wad tu, the pain is quite unbearable. sakit wooooo, sampai nangih la jugak. bila mintak painkiller,the nurses asyik cakap kejap lagi la, tak boleh......kena tunggu doktor dulu .....blablablablablabla...... tensen. tensen.

Ada sorang nurse ni tak bagi i gerak-gerak. Ada nurse yang lain pulak suruh cepat gerak. Apakah????Anyhow, nak beralih pun painful.memang tak cukup ilmu la pasal c-sect ni. So the day goes by macam tu lah. Dah le babies kat NICU, roomate kat wad tu suma ada baby kat sebelah diaorg tawww.........sadis sungguh.

Berpeluang tengok baby esoknya. Sib baik dah kurang rasa sakit. Ada sorang young doctor ni suh I jalan pegi NICU! jalan???? tolongla kot ya pun. luckily dah tengah hari sikit ada senior doctor datang to check on me.dan this doctor suruh my hubby ambik wheelchair untuk bawak I pegi NICU. Memangla NICU kat level 1 aje tapi quite a journey gak la nak jalan dari lift ke wad NICU tu. perasan memang sangat berdebar-debar. First time nak jumpa twin kan. I thought I'm strong enough to brace it tapi rupanya fragile jugak aku ni. Tengok abang dulu kat ventilator. Airmata toksah cakapla, laju je. Jenuh tahan tapi air mata tu yang tak mo nak berhenti, nak buat macam mana. Abang walaupun born 1.57kg tapi memang sangat kecik. dan all those wires yang berselirat tu yang buat hati jadi sedih. Adik walaupun 900gm tapi lebih stabil berbanding dengan abang. Pernafasan adik pun stabil sebab tu dia dah boleh duduk dalam incubator. Abang bernafas sangat laju sampai jadi takut tengok dada dia. Few days after that, through x-ray, doctor find out ada udara stuck dalam paru-paru dia. so the doctor do a minor surgery untuk tebuk kat dada tu, masukkan tiub supaya udara dapat dikeluarkan.

On Friday 27 april, i was discharged. And the days onward is busy with daily visits to the hospital. Abang dengan breathing problem, adik quite ok cuma perutnya kembung.

Gitula citer twin saya. Yang abang was discharged on 18th. May 2012 with weight 1.8kg. On his first appointment that is 8 June, didapati beratnya turun ke 1.74kg. Immediately kena masuk wad balik. This time bukan NICU la sebab abang breastfeed dengan mama. Jadi both of us kena masuk wad paediatric. Seminggu la jugak dok hospital. Alhamdulillah abang got discharged on 15th. June with weight 1.88kg. Adik still belum keluar tapi berat dah reaching 1.7kg so can't wait for adik balik rumah.

:) Inilah rupa abang dalam wad hari tu.


Dan yang ini pulak adik, ketika first time belajar breastfeed dengan mama

Productivity Tips Found at Pinterest

50 Productivity Tips to Boost Your Brainpower (#Infographic)
Infographic brought to you by Wrike

Koleksi Novel Saya

  • 5 Tahun 5 Bulan - Hlovate
  • Air Mata Kasih - Norhayati Berahim
  • Aku Milikmu - Aleya Anessa
  • Bayangan Rindu - Anis Ayuni
  • Bicara Hati - Damya Hanna

Wanna follow me, I'll follow u back then

Follow by Email

Novel collection

Novel collection

Artphoto

Artphoto