Monday, 28 May 2012

Handphone kesayangan ku

Rasanya baru sangat pakai handphone ni. Hadiah daripada sorang teman (dan harapnya dia takkan discover I punya blog nih!). Taklah BFF sangat but I've known him since study kat UiTM. Close friend la jugak those time and still friends sampai sekarang. And he surprised me with the gift : blackberry! Kisahnya handphoneku hilang semasa di klinik. Tengah drip plak tu. Few months jugakla terkapar-kapar takde hp. Dah le mabuk teruk time preggy so I don't bother so much pasal hp takde. ......dan agaknya my friend ni nak kasi hadiah untuk baby, dapat tahu pulak hp I hilang. so dia bg present hp. sangat2 terharu sampai menitis air mata la jugak time baru dapat.

Kelmarin..........!!!! Tragedi yang sangat sadis. Sekali lagi kuar air mata. Sebelum ni tak pernah pun nangis pasal handphone tau. wp rosak ker....hilang ker....jatuh kerr....kena curik kerr.....etc...etc.... Memang tak pernah rasa tak kind of attachment. Tapi bila first time dpt handphone as a GIFT and from someone whom I respect so much, aduhai.........nie ler kali kedua nangis pasal handphone.

Marissa main minyak telon+handphone = ada lar mcm aquarium handphone tu!!!!!!!!!!!! terkebil-kebil marissa tengok mama dia nangis beria. First two days after that tragedy, my blackberry still ok wp skrin nampak minyak bertakung tu. tapi today its gone forever........ingat nak hantar repair tp boleh ke? nantilah cuba dulu.

So how? kena kumpul duit la ni sebab kalau boleh nak replace with the same model jugak. boleh gitu........aaaaaaaaaaaaaaaaaaa sedey......sedey.....................

Thursday, 17 May 2012

Twin pics

My twin is born on 24th. April 2012 and this photo was taken a day after.

Monday, 14 May 2012

My Twin Story

My fourth pregnancy comes with a bundle of surprises here and there. It happened unexpectedly and my first visit to the gynae is only after 10weeks of pregnancy and that first ultrasound already shows two babies in my womb!!!! Sangat-sangat tak percaya hinggakan doktor scan few times to show me the 'prove' . ahahaha
And all along, same as previous pregnancies....my morning sickness are high above the hills! sangat seksa........dan kerja pun sangat banyak kat office. uhuhuhuhuuuu.............agaknya kalo tadah airmata boleh simpan satu perigi kot. Even towards my 7 months pun, still I can't take soooo many food....all kind of noodle : tak suka, bihun (which is my fav) : sangat tak suka, satay: (pun my fav) : tak lalu , chicken chop: tak sedap! ada lar sekali dua try makan (kalo tak preggy, hari2 pun i boley makan chicken chop!). ahaks!

I was in my 30 weeks (its 23rd April 2012 to be exact) when I went fo rmy first check-up at University Malaya Medical Centre (Pusat Perubatan Universiti Malaya). Pakai baju proper untuk pegi kerja (sebab tak ambil cuti pun) dan pregnant kali ni tak shopping pun kasut baru. Belasah jer pakai the one and only heel yang I ada. Bila kaki size 9, susah nak cari kasut (bukan takde tp mahal ya amat). Tular kasut clark yang sangat berjasa pada ku. Opss...sambung citer lagi, setelah lamaaaaaaaaaaaa tunggu que, at last nombor pun dipanggil. Doktor tu sangat bagus (and she's still young and might be younger than me.hmmmmm........). Aku dah nak reaching 40 nie........aduyaiiiii........
Berbalik pada topik asal, the doctor flip through my previous records, previous scans.......dan kali ni I dah tak boleh lari. kena gak buat pap smear. the last time I did was when I pregnantkan kamelia. It was a terrible and bad experience (maleh citer kat sini) and the beauty is, I did it also at PPUM (masa building lama yang sangat buruk itewwww) kih kih kih.
Lepas settle pap smear (pengalaman kali ni, ok pulak. maybe because the doctor very lembut and very sweet gitu). tak sakit pun this time. Lepas tu.....doktor tu membebel sebab patutnya since early lagi I dah patut datang PPUM. According to the doctor because its a twin dan kongsi satu uri which meant more critical and complicated rather than they have their own placenta. Manalah ku tahu. selama ni ingatkan normal dan okay aje. Dan mungkin juga my focus lebih pada alahan yang sangat teruk itewww. I never think anything else though. Bila tahu twin pun, suma orang happy for me dan the attention is more like sama gender ke? sama muka ke? eeeeee.......bestnya twin.............(over tak story ni????!!!!). tak pernah pun nak fikirkan pasal masalah 'dalaman' dan perkembangan twin dlm perut ni. Bila doktor tengok lama kat my last ultrasound result (which was also done last 2 weeks at PPUM), I still tak rasa apa-apa pun. Doktor kata ada discrepancies pada size twins. The one is smaller than the other and it is critical because they shared the same placenta. Masa ni baru start risau sikit-sikit and I was alone. My hubby busy dengan laptop dia kat luar tu. The doctor call-up several people (i assume several of them are more senior doctors and specialist). and she even pegi jumpa sapa ntah to discuss my case. After almost 30minutes waiting time, she said 'You have to be admitted today'............alalalala...........terus I blank.
Apa pun tak ready. Barang baby baru nak pegi beli this coming weekend. Beg baby kerrr...beg mama ker....suma tak prepare pun lagi. Huwaaaaaaaaaaa.....................so disastrous...........panic.............mixed feeling sungguh. My other half pun sama walaupun muka dia memang sentiasa cam takde perasaan tu. hehehehe.....

Dah ler lapar, tak makan apa pun. Breakfast before pegi spital pun cuma sekeping roti canai kosong. By the time admitted, jam dah kul 3 petang. Several nurses come and go, sorang pasang CTG, sorang check temperature etc...etc.......... dan dua tiga orang nurse tu tanya, u operate esok ya? kena puasa ni!.......hah! dalam sejarah hidup tak pernah pun masuk dewan bedah okey. dan nak puasa macam mana ni? puasa makan ker? puasa minum ker? dari pagi tak makan...............sangat-sangat laparrrrrrr.............. dan I pun tak sure pasal operate tu. Jadi ke tak jadi kerrrrrr? Because I was left alone kat wad after that. Later dah dekat kul 5 kot, nurse datang bawa pegi tempat scan. This one is the important one, to confirm balik apa yang doktor tadi detect. Owh ya, later from my reading, when sizes of the twin is so different, it is called Transfusion Syndrome. Jumpa kat majalah PA&MA Oktober tahun 2003. bagus artikel dalam tu. Kali ni the ultrasound is done by a specialist. Lama jugak dia belek sana-sini and she's the one yang say to me 'you kena operate esok juga'.........lebih kurang cam tu la dia cakap. masa ni memang dah sangat risau.........
Masuk wad balik, menung ajer la. My hubby kul 3 tadi terus balik nak settle apa yang patut dan sampai sekarang tak la sampai2 lagi. Sib baik around 6.30pm mcm tu, the nurse delivered dinner. kerana sangat lapar, memang makan sampai licin. The other nurse dah pesan, kul 12 midnite u kena start puasa. makan tak boleh. minum tak boleh. Dalam pada tu, ada doktor datang bagi injection Dexa untuk kuatkan paru-paru baby. owh......ianya sangat menyakitkan! The doctor said that I'll be given Dexa injection two times.....alalalalaaaaaa.............bila yg 1st time tu sakit sangat, ngeri nak tunggu another injection. I got the 2nd injection at around 4 a.m.! and this time the nurse is a bit 'kasar'.........eeeeeeeeeeeee............sabo jer la.

panjang pulak citer ni. later la sambung.

Cinta Tak Harus Memiliki

Monday, 7 May 2012

A whirlwind situation

My laptop was almost in the state of 'gone forever'.......so sad. And that's one main reason why I stop blogging and there are also so many other reasons as well. My health.....my life.........and people around me...... hmmmmm. The stress of life juz got into me somehow and whenever I feel like writing, the only story that comes into mind is either a sad story or a troublesome story. huh..... pathetic it may sound! in the end i resort to facebook to fill-up my 'social-cyber' life. ahahaha.... . facebook also have a different story. isn't facebook meant for 'social' networking......NOT official networking????
 I'm the one who doesn't mind accepting anybody who requested to be enlisted 'fb friends' but in a moment-of-truth, among those are my bosses (immediate, big bosses......the one at the top!!!!). ish! ish! ish! just few weeks ago I 'rejected' one of the boss...bahaya weh! I tengah layan blog pasal jamu-dlm-pantang pun, boleh 'ter' appear kat wall dia. and he mention it to a colleague of mine. tq la kawan sebab bagitahu, terus I delete boss kita sorang tu. malu wei!!!! i use fb to fill-up my social life, and I don't want certain 'serious' people start to form any perception towards me and afterward might jeopardize my work performance (ye ke? ntah. selama ni tak pernah kisah pon...kui kui kui).
Today already my 14 days of confinement, done pumping session for my babies and hopefully manage to wake-up around 3-4 a.m. for another round of pumping. Should get a good nite sleep now. Bismikallahummaahyawaamuuut.............

So true!!!! (speaking of myself...)




Before you judge my life, my past or my
character... Walk in my shoes, walk the path
I have traveled, live my sorrow, my doubts,
my fear, my pain and my laughter..
Remember, everyone has a story. When
you've lived my life then you can judge me.



Productivity Tips Found at Pinterest

50 Productivity Tips to Boost Your Brainpower (#Infographic)
Infographic brought to you by Wrike

Koleksi Novel Saya

  • 5 Tahun 5 Bulan - Hlovate
  • Air Mata Kasih - Norhayati Berahim
  • Aku Milikmu - Aleya Anessa
  • Bayangan Rindu - Anis Ayuni
  • Bicara Hati - Damya Hanna

Wanna follow me, I'll follow u back then

Follow by Email

Novel collection

Novel collection

Artphoto

Artphoto