Saturday, 5 September 2009

A short story after a year of 'mute'

free myspace layouts

Ntahla apa yang dah terjadi. tapi to cut long story short...BZ GILERRRRRRRRRRRRRR...........kui kui kui.....
takde masa nak update blog.....update diri sendiri......update ngan kengkawan.......lalalalaaalalalalalala (ish, dah macam meg la pulak)......
meg....apa citer dok kuching tu? i still missed kuching teribly....badly....sooo much.....

Manusia ni macam-macam perangai ye tak. I once learn from somebody but it all depends on perception jugak. How we perceive things? From which angle? From which perspectives?
Ditambah pulak dengan environment factor like fate. Takdir dan rezeki tu ketentuan dari azali tapi Allah S.W.T ni maha segalanya...maha pemurah memberi peluang untuk manusia mengubah takdir diri. Dengan doa....dengan tawadduk.....dengan amal ibadah .....usaha...

Tiba-tiba teringat pada 'certain' manusia yang berada dalam lingkungan hidup aku ni.
dah sampai 'certain' umur yang kalau nak dibandingkan dengan pokok durian yang dah banyak kali mengeluarkan hasilnya. macam tu lah lebih kurang. Kalau pokok durian tu memang begitu begitu ajer perkembangannya.....cukup baja...cukup air....cukup oksigen suma.....maka kuar la buah-buahan tiap musim. tetapi kalo manusia pulak, setiap hari yang berlalu patutnya menambahkan kematangan....menambahkan kewarasan. Namun apabila yang berlaku adalah sebaliknya....tak tahu nak persalahkan siapa. Susah nak jadi seorang yang penyabar kan? kalau dah selalu di provoke....selalu di uji...... ..... selalu diperli.....eeeeeeeee.........tak paham la orang yang macam ni kan? Dia nak apa sebenarnya? Bad aura sungguh. He's/She's happy when people around him/her unhappy. ada pulak gitu citernya.....haiyoooh.....tragis betul this side of my life.

Lately ni....(ker sepanjang tahun ni?) bagai tersusun-susun jer....ramai yang pergi ke alam lain. Pergi meninggalkan dunia. Pergi mengadap Ilahi.Innalillah...... recently I lost my atuk saudara. On 2nd. September to be precise. Al-fathihah buat arwah Tok Chu. There were so much good memories. Especially during my childhood days. Sedih bila pikirkan makin dewasa, relationship dengan saudara mara makin jauh. mungkin sebb dah kawin....mungkin sebb dah kerja.....atau yg paling teruk punya case , mungkin sebb tak make much effort utk sustained suma-suma relationship dgn relatives ni. hmmmm.........Al-fatihah.....(take 5 jap)

Itulah, bila berhadapan peristiwa sedih macam ni, tak dapat tidak pasti terfikir 'when will be my time'? another second maybe? sempat ker nak perbaiki diri? sempat ker nak minta maaf dengan suma orang? sempat ker nak bermanja dengan anak-anak? dengan adik beradik? sempat ker nak qada' suma solat dan puasa dulu-dulu tu....hmmmmm its like a slap on the face ....sedarlah.....sedarlah.....sedarlah.........
Yang dah pergi tu dah tentu perginya...dah sampai satu fasa destinasi...yg masih menghirup oksigen ni....aduhai....masih jauhkah perjalanan? ataupun sebenarnya juz around the corner?
dan during this moment lah jugak yg somehow me teringat pada sesetengah orang yang tak sedar2 ni. hmm.....its not my ability..not even my liability to comment. :)
tapi yang me pelik tu ....orang2 yg kurang sedar ni takkanlah tak sedar langsung kot. berhadapan dengan kematian keluarga terdekat.....tak terpikir langsungkah ajal maut diri sendiri......ataupun yg dipikirkannya yang bagus-bagus ajer. contohnya ....dia rasa dia confirm kot jadik ahli syurga.....subhanallah. really don't know lar this kind of people. for my frens yg baca my blog ni....this sad scenario might not happened in ur circle of life.....but believes me....it happens in other people circle of life.....huhuhuu.....and the sadest part is when u belong to that 'dysfunctional circle of life'...but don't know how to rectify the matter.....don't know how to help tak person........and don't know how to be patience enough to bare with that person 'sight & sound'......ceh......bengong betul ayat2 mereng ku ini......hihihihihihih

yang buat tambah mereng tu, this kind of person bukan sorang pulak tu dlm my life ni. ada a few.....ish.....tak reti la nak handle. still in the journey to find the correct answer....

Productivity Tips Found at Pinterest

50 Productivity Tips to Boost Your Brainpower (#Infographic)
Infographic brought to you by Wrike

Koleksi Novel Saya

  • 5 Tahun 5 Bulan - Hlovate
  • Air Mata Kasih - Norhayati Berahim
  • Aku Milikmu - Aleya Anessa
  • Bayangan Rindu - Anis Ayuni
  • Bicara Hati - Damya Hanna

Wanna follow me, I'll follow u back then

Follow by Email

Novel collection

Novel collection

Artphoto

Artphoto