Friday, 30 September 2011

VALUES OF LIFE: Doa Apabila Dipuji

VALUES OF LIFE: Doa Apabila Dipuji: Salam Jumaat semua... Email utk pengetahuan dan amalan.. ********************************************************* Doa kali ini ialah diba...

My Kids

Cerita banyak tapi belum sempat nak put it in written. Kerja pun banyak sehingga tidak memberi ruang untukku ber'sosial' di blog. cuma sempat berjeda dan berjenaka di facebook saja!
Dalam pada itu sibuk juga upload gambar-gambar daripada kamera ke pc dan external drive. Maklumla camera biasa-biasa saja dan memory card pulak cuma 2GB.

Anak-anak baru tidur. Anak dah tiga tapi sejak yang pertama semuanya suka tidur lewat malam. Tak jejak tengah malam, memang tak sah. Berpagi-pagi itu ada di sebut dalam Islam. Baik untuk kesihatan dan menjurus pada kemurahan rezeki. Namun bila tiap hari tidur lewat, susahnya nak berpagian! Kagum dengan emak. Bila teringatkan emak, tidurnya sentiasa lewat tetapi seawal 5 pagi dah bangun. Dulu masa kami kecik, emak kerja dan ada pembantu. Tetapi tetap juga emak bangun seawal itu untuk settlekan kain baju dan sarapan. Respect betul. AKU? eheheh....memang tak ada harapan!







Anak-anak zaman sekarang sangat berbeza. Mereka sangat 'sharp' dan mudah melontarkan apa yang ada difikiran. Itulah yang membuatkan kita 'kalah' apabila berlawan cakap. Ada saja persoalan. Ada saja idea. Dan sentiasa bersedia dengan variety of answers!

Namun mereka tetap angel at our heart. Tetap juga seperti masakan tiga rasa (kerr lima rasa?!) Namanya pun darah daging. Genetik sapa lagi yang mereka ikut kalau bukan parents. Takkan genetik jiran kot. Hahahah......yang tu kes haru. Wakakaakak

Tuesday, 20 September 2011

Kisah lebaran yang tak berapa best

Aidilfitri memang la sangat best. Sangat sedih bila Ramadhan berakhir. Rasa macam tak cukup jer doa yang ditadahkan. Rasa macam ciput jer buat amal ibadat. Especially bila ada baby, tak sempat nak kejar solat Terawih. Walauapa pun lebaran tetap disambut dengan meriah. Kerana maksud lebaran itu sendiri adalah hari kemenangan.


Dalam pada itu seseorang dalam keluarga kali ini merayakan lebaran hanya dengan anak-anak. Terkejut juga. Walaupun tidaklah rapat dengan isterinya tetapi banyaknya persoalan apabila kisah sedih itu berlaku setelah sembilan tahun hidup bersama. Things like this cannot be predicted. Hidup ni semua orang pun tahu macam roda. Begitu juga dalam kehidupan seharian....elok je berjalan tetapi tak ada lubang, tak ada amaran tiba-tiba terpeleot la pulak. Dan banyak kali dah berlaku dimana tak ada tanda apa-apa pun dan tiba-tiba hujan turun. Hmm..... ....cuma dapat tumpang simpati. tumpang mendengar keluh-kesahnya. Apalagi yang dapat di offer, ya tak? ;)


Beberapa hari selepas itu, ada juga satu lagi berita tak berapa best juga. Pakcik ku yang seorang ini sangat baik hati. Seorang yang kelakar dan sentiasa ramah. Semoga tabah ya menghadapi dugaan kehidupan. Whatever it is, I'll still support u. A never ending support to one of my favourite uncle. Ini kisah keluarga, tak boleh nak citer kat sini. Tapi kisah yang nak share adalah, saya sangat-sangat menyokong semua ahli keluarga saya. tak kira lah dalam membuat keputusan ataupun dalam apa saja pilihan yang mereka buat. Memanglah ada masanya tak setuju, ada masanya hati berkata-kata dan di masa yang lain mulut pulak selamba memuntahkan ayat-ayat yang tak seronok didengar. Namun, tidak jugak lari dari mereka. Kalaupun tak dapat nak berdiri menyokong di belakang, sekurang-kurangnya jadi dinding di kiri ataupun kanan pun diterima jugak kan? Dan adakalanya terpaksa juga berdiri di depan (mungkin cubaan untuk menghalang!) atau setidaknya cubaan supaya mereka mengambil lebih masa untuk berfikir.

My own monologue jer ni. Tak faham pun tak apa.

Sunday, 11 September 2011

Oooolalalal Shawl....ooo....Shawl

Semenjak beberapa menjak ni, suka pulak nak cuba pakai shawl. Walaupun kadang-kadang rasa macam tercekik leher pun ada, berpeluh panas sangatlah ada dan itu belum lagi tragedi shawl yang ditarik oleh baby Marissa. Hailoooh! Tapi sebab dah lama sangat setia dengan tudung bawal dan ada la jugak beberapa helai selendang mortada square tu, jadik adalah keinginan berubah citarasa. Citarasa yang sangat patut adalah untuk 'memanjangkan' tudung a.k.a selendang tp tunggulah. Tunggu sehingga benar-benar bersedia. Tunggu sehingga benar-benar terbuka hati. Tunggu sehingga ada perubahan 360 degree! hmm..... Berbalik kisah shawl, memandangkan sejak ada baby ni dah kurang masa untuk buat rondaan di kedai-kedai, jadi apalagi. Jom kita tengok jualan-jualan di alam maya. Sumanya best-best. Sumanya cantik-cantik. Kalo tolak kos minyak, kos tol dan kos makan-minum kat shopping mall tu, kiranya berbaloi la dengan kos beli barang online. Tambah kos poslaju dlm nam tujuh hinggit ajer. Antara yang membuat hati tertarik...... Kat sini bukan shawl je, memacam attire lain pun ada gak.
eightdesigns
Blog yang ni sangat comel sesuai dengan namanya. Sentiasa ada teaser macam antara yang latest adalah Harry Potter. Juz take a look babe.
Chic Shawl


Blog ShawlAyuCinta ni hari tu berkenan sangat dengan shawl yang ada 'combo'. Cam two-tone dan jugak combination plain sateen and abstract/flower design. Pernah beli sehelai kat sini tp sampai lepas raya la pulak sebb saya order lambat kot. Takpe, Syawal kan sebulan....banyak lagi nak pegi open house...open office etc...etc.... create your own banner at mybannermaker.com!
Fizza shawl ni sangat chic jugak the way they promote their products. Sentiasa dengan bermacam-macam font size, font style and font colour! Ops .....itu citer blog design, tp shawl-shawl yang ada, phewwwiiiitttt...........sangat banyak pilihan! I pun tak tahu nak pilih mana satu so sampai sekarang tak pernah lagi 'berpeluang' membeli kat sini

fizzazone


Shawlattic ni plak, kalo perati kat menu blog ni, ada item yang diberi diskaun sangat best. As of todate, ada promo shawl RM12 each. Kat sini yang bagusnya, selalu ada promosi beli dua shawl dapat free satu inner. Pernah beli shawl dan pernah juga beli inner kat sini. Dua-dua pun sangat best! sangat berpuas hati. Dan blog ni dia punya frequency update tu agak kerap juga. So, let's watch out for all of the good stuff!
Photobucket


Haaaa...web yang ni tempat saya beli inner yang ada memacam kaler. Tersangatla berpuas hati




Yang ni pulak, tokeynya a.k.a pemilik blog ni adalah jugak seorang designer and tailor herself. Mungkin sebab tu banyak shawl dan skirt dan baju dan etc....etc...etc... lagi tu sangat berbeza dan unik. Ini comment dari saya sebagai seorang blogwalker lah kan. tak kenal pun orangnyer...ahahha


This one is a very straight forward shawl seller online. no hanky panky tp seriously many rare design. mostly made from chiffon.Owh....I likeeeeeee







Baby tak henti menyusu dari tadi jadik berhenti dulu kisah shawl kat sini.

Productivity Tips Found at Pinterest

50 Productivity Tips to Boost Your Brainpower (#Infographic)
Infographic brought to you by Wrike

Koleksi Novel Saya

  • 5 Tahun 5 Bulan - Hlovate
  • Air Mata Kasih - Norhayati Berahim
  • Aku Milikmu - Aleya Anessa
  • Bayangan Rindu - Anis Ayuni
  • Bicara Hati - Damya Hanna

Wanna follow me, I'll follow u back then

Follow by Email

Novel collection

Novel collection

Artphoto

Artphoto